Location:
Agia Marina, Greece

Year:
2019

Status:
In Progress

Type:
Residential

Programme:
Retreat
Guesthouse

Area:
125.00 m2


Location:
Agia Marina, Greece

Year:
2019

Status:
In Progress

Type:
Residential

Programme:
Retreat
Guesthouse

Area:
125.00 m2


Ο χώρος προορίζεται για προσωρινή κατοίκηση μικρών διαστημάτων, κυρίως για τη φιλοξενία επισκεπτών της παρακείμενης κατοικίας. Πρόκειται για υπόσκαφο χώρο ο οποίος είχε περιέλθει σε αχρησία μετά την ολοκλήρωση της κύριας κατοικίας. Δεδομένης της μελλοντικής χρήσης του χώρου βασική προτεραιότητα ήταν η χαμηλού κόστους ανακαίνιση, χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί αντιπαραθετικά με την τελική ποιότητα της κατοικίας.

Ο χώρος προορίζεται για προσωρινή κατοίκηση μικρών διαστημάτων, κυρίως για τη φιλοξενία επισκεπτών της παρακείμενης κατοικίας. Πρόκειται για υπόσκαφο χώρο ο οποίος είχε περιέλθει σε αχρησία μετά την ολοκλήρωση της κύριας κατοικίας. Δεδομένης της μελλοντικής χρήσης του χώρου βασική προτεραιότητα ήταν η χαμηλού κόστους ανακαίνιση, χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί αντιπαραθετικά με την τελική ποιότητα της κατοικίας.


The space is intended for the temporary short stay occupation, mainly for the accommodation of guests of the adjacent dwelling. This is a dug-out building which had become uninhabited after the completion of the main residence. Given the future use of the space, a low-cost renovation was a top priority, but it did not work against the final quality of the home.


Ο νέος χώρος διαμορφώνεται ως μία αυτοτελής κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και έναν κεντρικό εννιαίο χώρο διημέρευσης. Η ανεξαρτητοποίηση του νέου χώρου δεν σχεδιάστηκε μόνο προγραμματικά αλλά και σχεδιαστικά δόθηκε στους χώρους η ίδια σημασία που θα δινόταν σε έναν χώρο κύριας κατοίκησης, διαμορφώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έναν ξενώνα που προσομοιάζει μια εξοχική κατοικία.

Ο νέος χώρος διαμορφώνεται ως μία αυτοτελής κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και έναν κεντρικό εννιαίο χώρο διημέρευσης. Η ανεξαρτητοποίηση του νέου χώρου δεν σχεδιάστηκε μόνο προγραμματικά αλλά και σχεδιαστικά δόθηκε στους χώρους η ίδια σημασία που θα δινόταν σε έναν χώρο κύριας κατοίκησης, διαμορφώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έναν ξενώνα που προσομοιάζει μια εξοχική κατοικία.


The new space is transformed into a self-contained two-bedroom house and a central open plan living room. The independence of the new space was not only programmatically designed but was also designed to give the spaces the same importance that would be given to a main residence space, thus forming a guesthouse that resembles a country house.


Δεδομένου πως ο χώρος είναι υπόσκαφος και τα μοναδικά μεγάλα ανοίγματα βρίσκονται στην μπροστινή όψη της κατοικίας δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον φωτισμό των επιμέρους χώρο ώστε να είναι επαρκής και ομοιογενής σε όλη την επιφάνεια των δωματίων.

Δεδομένου πως ο χώρος είναι υπόσκαφος και τα μοναδικά μεγάλα ανοίγματα βρίσκονται στην μπροστινή όψη της κατοικίας δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον φωτισμό των επιμέρους χώρο ώστε να είναι επαρκής και ομοιογενής σε όλη την επιφάνεια των δωματίων.


As the space is dug-out and the only large openings are on the front of the house, particular attention was given to the lighting of the individual space so that it was adequate and homogeneous throughout the room.


Ο φωτισμός του κεντρικού χώρου διημέρευσης επιλύθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί βασικό στοιχείο του χώρου ενσωματώνοντας στον σχεδιασμό την υψομετρική διαφορά του ταβανιού λόγω των φερόντων στοιχείων της κατασκευής του κτηρίου.

Ο φωτισμός του κεντρικού χώρου διημέρευσης επιλύθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί βασικό στοιχείο του χώρου ενσωματώνοντας στον σχεδιασμό την υψομετρική διαφορά του ταβανιού λόγω των φερόντων στοιχείων της κατασκευής του κτηρίου.


The lighting of the central day accommodation was resolved in such a way as to be a key element of the space incorporating in its design the height difference of the ceiling due to the structural bearing elements of the building.


Lighting Studies