Location:
Ilioupoli, Greece

Year:
2019

Status:
In Progress

Type:
Residential

Programme:
Ηome Office
Guesthouse
Dressing Room

Area:
9.00 m2


Location:
Ilioupoli, Greece

Year:
2019

Status:
In Progress

Type:
Residential

Programme:
Ηome Office, Guesthouse, Dressing Room

Area:
9.00 m2


Πρόκειται για έναν μικρό χώρο ο οποίος προηγουμένως λειτουργούσε ως βοηθητικός χώρος κυρίως για αποθήκευση. Το δωμάτιο διατηρεί το χαρακτήρα του ως βοηθητικός χώρος, καθώς καλείται να παραλάβει τις διάφορες χρήσεις που δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας. Βασική πρόκληση αποτέλεσε η ενσωμάτωση πολλαπλών προγραμμάτων εντός ενός χώρου τόσο μικρού εμβαδού.

Πρόκειται για έναν μικρό χώρο ο οποίος προηγουμένως λειτουργούσε ως βοηθητικός χώρος κυρίως για αποθήκευση. Το δωμάτιο διατηρεί το χαρακτήρα του ως βοηθητικός χώρος, καθώς καλείται να παραλάβει τις διάφορες χρήσεις που δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας. Βασική πρόκληση αποτέλεσε η ενσωμάτωση πολλαπλών προγραμμάτων εντός ενός χώρου τόσο μικρού εμβαδού.


This project concerns a small space that has been previously used as auxiliary space mainly for storage. The room maintains its character as an auxiliary space, while it is invited to receive the various programmes that can not be hosted on the rest of the spaces of the residence. The main challenge was the integration of multiple programmes within a space so small in area.


Ο νέος χώρος πλαισιώνεται από ένα τριπλό πρόγραμμα παραλαμβάνοντας χρήσεις ως ξενώνας, γραφείο και χώρος ένδυσης. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί στον μέγιστο βαθμό το προβλεπόμενο πρόγραμμα ο ανασχεδιασμός του χώρου προσεγγίστηκε μέσω του σχεδιασμού προσαρμοσμένων επίπλων τα οποία εγγράφονται εντός των στενών ορίων του δωματίου συνθέτοντας ένα ενιαίο σύνολο.

Ο νέος χώρος πλαισιώνεται από ένα τριπλό πρόγραμμα παραλαμβάνοντας χρήσεις ως ξενώνας, γραφείο και χώρος ένδυσης. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί στον μέγιστο βαθμό το προβλεπόμενο πρόγραμμα ο ανασχεδιασμός του χώρου προσεγγίστηκε μέσω του σχεδιασμού προσαρμοσμένων επίπλων τα οποία εγγράφονται εντός των στενών ορίων του δωματίου συνθέτοντας ένα ενιαίο σύνολο.


The new space is formed around a triple programme, receiving uses as guest house, home office and dressing room. In order for the given programme to be served to its maximum, the redesign of the space was approached through the design of custom furnitures that are inscribed within the tight boundaries of the room synthesising a continuous sum.


Βασικό στοιχείο στον νέο χώρο αποτελεί ένα έπιπλο με συνεχή άνω επιφάνεια το οποίο μετασχηματίζεται από βιβλιοθήκη σε κρεβάτι και εν συνεχεία σε γραφείο. Η ενιαία άνω επιφάνεια δημιουργεί μια ενότητα στο χώρο και ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του επίπλου εκμεταλλεύεται το σύνολο του διαθέσιμου χώρου.

Βασικό στοιχείο στον νέο χώρο αποτελεί ένα έπιπλο με συνεχή άνω επιφάνεια το οποίο μετασχηματίζεται από βιβλιοθήκη σε κρεβάτι και εν συνεχεία σε γραφείο. Η ενιαία άνω επιφάνεια δημιουργεί μια ενότητα στο χώρο και ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του επίπλου εκμεταλλεύεται το σύνολο του διαθέσιμου χώρου.


A basic element in the new space is a furniture with a continuous top surface that transforms from a bookcase to a ben and finally to a desk. The continuous top surface creates a sense of unity in the space and in parallel the design of the furniture takes advantage of the sum of the provided space.


Η επιφάνεια του γραφείου πλαισιώθηκε από δύο διάτρητα κατακόρυφα στοιχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απομόνωση για την εργασία χωρίς να δημιουργείται η αίσθηση του κλειστού χώρου. Το όριο στη μεριά του κρεβατιού συνίσταται από κατακόρυφα υφασμάτινα καλώδια που τροφοδοτούν τα φωτιστικά οροφής. Ο χώρος ενδυμασίας διαφοροποιείται από αυτόν του γραφείου μέσω της δημιουργίας ενός διάτρητου τοίχου από κλωστρά, τα οποία προσφέρουν το πλεονέκτημα της απομόνωσης και ταυτόχρονα φέρουν τη μνήμη μιας άλλης εποχής.

Η επιφάνεια του γραφείου πλαισιώθηκε από δύο διάτρητα κατακόρυφα στοιχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απομόνωση για την εργασία χωρίς να δημιουργείται η αίσθηση του κλειστού χώρου. Το όριο στη μεριά του κρεβατιού συνίσταται από κατακόρυφα υφασμάτινα καλώδια που τροφοδοτούν τα φωτιστικά οροφής. Ο χώρος ενδυμασίας διαφοροποιείται από αυτόν του γραφείου μέσω της δημιουργίας ενός διάτρητου τοίχου από κλωστρά, τα οποία προσφέρουν το πλεονέκτημα της απομόνωσης και ταυτόχρονα φέρουν τη μνήμη μιας άλλης εποχής.


The surface of the desk is being frames by two perforated vertical elements, so that the required privacy for working can be ensured without creating the feeling of an enclosed space. the boundary on the side of the bed, consists of vertical wooden cables that supply electricity to the suspended light fixtures that hang from the ceiling. The dressing space is differentiated from the desk the creation of a perforated wall using breeze blocks, that offer the advantage of isolation while in parallel bring back the memory of another era.



Computer monitor & frame photograph credits
Fashion & Art Direction :
Elena Michalea
Photographer:
Marios Kazakos